1 Φεβρουαρίου 2022

"anevakos!"..Ελευθερες, σκέψεις-πολιτικες,αποψεις, εκτιμήσεις-ενημερώσεις,σχολια -προτασεις: VickyStravolaimou.(Ελεκτικοι μηχανισμοι Ε.Ε. Πραξη Γενευης - Στρατηγικη Λισαβονας ) Ανάλυση *Διαγραμμα.

"anevakos!"..Ελευθερές, σκέψεις-πολιτικές,αποψεις, εκτιμήσεις-ενημερώσεις,σχολια -προτασεις: VickyStravolaimou.(Ελεκτικοι μηχανισμοι Ε.Ε. Πράξη Γενευης - Στρατηγικη Λισαβόνας ) Ανάλυση *Διαγραμμα. Η πράξη της Γενεύης για τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις είναι μια συμφωνία που έχει τις ρίζες της στο 1958, έτος κατά το οποίο υπογράφηκε η Συμφωνία της Λισαβόνας σχετικά με την προστασία των ονομασιών προέλευσης.
🇬🇷➡️ 🏴 Στην πράξη της Γενεύης η Ελλάδα έχει προσχωρήσει μέσω της Ε.Ε. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μόνο οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε 🇪🇺 έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διεθνή καταχώριση γεωγραφικών ενδείξεων που προέρχονται από την Ελλάδα.
🇬🇷➡️ 🏴 Σημειώνεται ότι με την κατάθεση των Γεωγραφικών Ενδείξεων στο Μητρώο που τηρείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας δεν εξασφαλίζεται ex officio προστασία στις περισσότερες χώρες-μέλη της Συμφωνίας της Λισαβόνας αλλά προστασία για την προστασία των εθνικών συστημάτων τους.
🇬🇷➡️Ας εξετάσουμε την προσφορά και ζήτηση ελαιολάδου 🕊️ και ας θεωρήσουμε ότι η τιμή διαμορφώνεται κάθε βδομάδα. ➡️Μας ενδιαφέρει να εξηγήσουμε τις μεταβολές της τιμής του ελαιολάδου που είναι αρκετά σημαντικές στη διάρκεια του έτους. ➡️Αρχίζουμε έστω με την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου που η προσφορά και η ζήτηση φαίνονται στο διάγραμμα. ➡️Η τιμή ισορροπίας είναι P1 και η προσφορά και η ζητούμενη ποσότητα Q1.Η καμπύλη της προσφοράς είναι κάθετη προς τον άξονα των ποσοτήτων που σημαίνει ότι η προσφερόμενη ποσότητα είναι δεδομένη για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και δεν μεταβάλλεται, έστω και αν μεταβάλλεται η τιμή. ➡️Με άλλα λόγια η ελαστικότητα της προσφοράς είναι μηδέν. Σε κάποια εβδομάδα του Αυγούστου η τιμή μειώνεται. ➡️Αυτό εξηγείται από τη μετατόπιση καμπύλης προσφοράς, μειώνει την τιμή P2 έτσι που η αυξημένη προσφορά μπορεί να καταναλωθεί. Αργότερα από το μήνα Δεκέμβριο, τη χειμερινή περίοδο η τιμήαυξάνεται. ➡️Αυτό εξηγείται από τη μείωση της προσφοράς και μετατοπίζεται στη θέση Π3.Τώρα τα παράγωγα μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν μεγαλύτερη τιμή P3,γιατί σε σχέση με τη ζήτηση ελαιόλαδου χαμηλότερη τιμή που έφερε ελλείμματα. ➡️Με την άνωθεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί οι αγρότες καταστρέφουν μέρος της παραγωγής τους. ➡️Η καταστροφή της παραγωγής από τους αγρότες είναι μέρος ατομικού συμφέροντος των αγροτών και σηματοδοτεί ανατροφοδοτική οικονομική ενέργεια. ➡️Σε σχέση με το διάγραμμα ας υποθέσουμε ότι P1=10, P3=17,Q1=300 KAI Q3=180. ➡️Αν η ισορροπία είναι το Ε1,οι συνολικές εισπράξεις των αγροτών είναι P1XQ1=3000. ➡️Οι αγρότες έχουν συμφέρει να μαζέψουν ή να καταστρέψουν ή να αφήσουν αμάζευτη παραγωγή 120 μονάδων μετατοπίζοντας την καμπύλη προσφοράς από τη θέση Π1 στη θέση Π3 και να αυξήσουν την τιμή στη θέση P3=17. ➡️Τώρα οι εισπράξεις των αγροτών είναι P3XQ3=3060,δηλαδή μεγαλύτερες από τα προηγούμενα. ➡️Βλέπουμε λοιπόν ενώ τα αγαθά βρίσκονται σε στενότητα το ατομικό συμφέρον οδηγεί σε καταστροφή μέρους της παραγωγής. ➡️

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην ελαστικότητα ζητήσεως η οποία στο παραπάνω παράδειγμα είναι μικρότερη από τη μονάδα γιατί μαθηματικά EZ=ΔQDPXP/Q=-120/7X10/300=-0,57. *Διαγραμμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου